Wat is… craniosacraaltherapie?

Craniosacraaltherapie klinkt vrij ingewikkeld, en het is ook niet zo makkelijk uit te leggen. Het woord craniosacraal verwijst naar de botten die het zenuwstelsel omgeven. Het zenuwstelsel bestaat o.a. uit de hersenen, hersenvliezen, hersenvocht, ruggenmerg en ruggenmergvliezen. Dit alles wordt omgeven door de wervelkolom en de botten in het lichaam. Tezamen vormen het zenuwstelsel en de omhullende botten het craniosacraalsysteem. Binnen dit systeem is een ritmische beweging van hersenvloeistof gaande die onafhankelijk van de hartslag en ademhaling door het lichaam beweegt. Dit is overal op het lichaam te voelen door het bindweefsel dat alle structuren in het lichaam met elkaar verbindt.

Wanneer er ergens in het craniosacraal- of bindweefselsysteem een blokkade optreedt, bijvoorbeeld door een trauma, operatie, ongeval of infectie, kan het gehele systeem en daarmee ook de lichaamsfunctie geblokkeerd raken. Craniosacraaltherapie heeft tot doel om deze blokkades op te heffen waardoor de lichaamsfuncties weer genormaliseerd worden.

 

Wat doet craniosacraal therapie?

Met behulp van een zachte aanraking met de handen voelt de therapeut het subtiele craniosacrale ritme, welke loopt vanaf het hoofd en de nek. Op deze manier kunnen ook de spanningsvelden in het lichaam worden opgespoord. Op de plekken waar spanning zit is het craniosacrale ritme namelijk minder of niet voelbaar. Door middel van zachte massagetechnieken wordt het lichaam geholpen om deze spanning los te laten. Er kan een diepe ontspanning plaatsvinden welke het zelfgenezende vermogen van het lichaam aanspreekt. Ook ontstaat er meer ruimte voor de doorstroming en wordt de natuurlijke balans hersteld. Craniosacraaltherapie is een oplossingsgerichte en lichaamsgerichte therapie.

Wat is het verband met buikpijn?

Als er blokkades in het lichaam optreden, dan kan dit (pijn)klachten veroorzaken. Door deze blokkades op te heffen, verdwijnen vaak ook de klachten. Dit geldt voor het hele lichaam, dus ook voor buikklachten. Zo kan bijvoorbeeld een spastische darm dankzij deze techniek ontspannen.

De behandeling

Een craniosacraalbehandeling duurt 30 minuten en kost 30 euro per behandeling. Het aantal benodigde behandelingen wisselt en hangt af van jouw specifieke situatie.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over craniosacraaltherapie, dan verwijzen wij je graag naar de website van het Upledger Instituut: www.upledger.nl.

053 - 7920016 (Twente)

0544 - 793001 (Achterhoek)