Wat doet… de diëtist?

Een diëtist houdt zich voornamelijk bezig met voeding in relatie tot lichamelijke klachten. Dit kan te maken hebben met het gewicht, diabetes, oncologische problemen, ondervoeding, etc., maar ook met buikpijn. Sommige mensen lopen hier al jaren mee rond. 

Binnen de buikpijnpoli wordt de diëtist ingeschakeld wanneer het vermoeden bestaat dat het eetpatroon een rol speelt bij de buikpijnklachten. De diëtist kijkt dan kritisch naar de eetgewoonten van de cliënt:  hoe wordt er gegeten, op welke tijdstippen en hoeveel? Is de inname van vezels, vet, vocht, lactose, fructose en eiwitten in balans? Vindt er voldoende lichaamsbeweging plaats? Kan gebruik van medicatie van invloed zijn? 

De diëtist kan hulpmiddelen gebruiken om de oorzaak van buikklachten te achterhalen. Zo kan bijvoorbeeld middels een dieet stapsgewijs bepaalde voeding worden weggelaten en vervangen door iets anders om te kijken of de buikpijn hierdoor minder wordt. Ook kan er een eetdagboek worden gebruikt. Hierin houdt de cliënt precies bij wat en wanneer er gegeten wordt, maar ook welke klachten optreden en de ernst hiervan. Op die manier wordt vastgesteld of er een relatie bestaat tussen bepaalde voeding en de buikpijnklachten. 

Op basis van deze gegevens zal de diëtist samen met de cliënt een gezond eetpatroon ontwikkelen welke past bij de cliënt en dus goed vol te houden is, en welke ervoor zal zorgen dat er beduidend minder klachten optreden. Soms gaat dit ook in samenspraak met bijvoorbeeld de visceraal therapeut of fysiotherapeut, omdat de voeding ook weer invloed heeft op andere delen van het lichaam zoals de spieren of organen.  

De behandeling

De diëtist komt in beeld wanneer uit de intake blijkt dat de voeding waarschijnlijk een rol speelt in de klachten. Er wordt dan een aparte afspraak met de diëtist gemaakt.

Afhankelijk van uw specifieke situatie wordt bepaald hoeveel afspraken er nodig zijn. Dit is voor iedereen verschillend. Wij werken altijd met een programma op maat, dus passend bij uw specifieke behoefte. Voor informatie over de kosten van de behandeling, klik hier.

053 - 7920016 (Twente)

0544 - 793001 (Achterhoek)