Osteopathie

Osteopathie (visceraal therapie) richt zich op de beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen. Bindweefsel is een soort laag rondom die de organen stevigheid en vorm geeft. In een gezonde toestand kan het bindweefsel van een orgaan vrij langs zijn omgeving bewegen. Het ene orgaan ‘glijdt’ zo soepel langs het andere wanneer het lichaam beweegt, bijvoorbeeld als je bukt of loopt, maar ook als je eet of wanneer er voedsel door je darmkanaal gaat.

Door allerlei oorzaken kan bindweefsel echter vast komen te zitten. Bijvoorbeeld door een infectie, verkleving, abnormale spanning of verplaatsing. Ook littekenweefsel na een operatie kan een oorzaak zijn. Dit vastzittende bindweefsel beperkt de beweeglijkheid van de organen, wat tot pijnklachten kan leiden. Vastzittend bindweefsel kan dus een oorzaak van (chronische) buikpijn zijn.

Na verloop van tijd kunnen er als gevolg van deze beknelling ook problemen in de organen zelf ontstaan, bijvoorbeeld verstopping of maagzuur. Omdat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat, kan de ene klacht weer leiden tot een volgende.

Vastzittend bindweefsel kun je niet zien op een scan of echo. Osteopathie wordt daarom met de handen uitgevoerd. Een Osteopaat (visceraal therapeut) is uitgebreid geschoold om precies te kunnen voelen waar het bindweefsel vast zit. Door vervolgens met de handen dit bindweefsel los te masseren, keert de beweeglijkheid terug. Het bindweefsel wordt soepel, de organen kunnen weer gezond bewegen in het lichaam en de pijn verdwijnt.

Niet alleen rond de organen ligt bindweefsel, maar ook rond alle botstructuren, spieren en zenuwen. De inwendige organen worden omgeven door de wervelkolom, het bekken en de gewrichten. Daarom is hier tijdens de osteopathie ook aandacht voor. Zo wordt een harmonieus bewegend orgaansysteem tot stand gebracht.

De behandeling

Osteopathie (Viscerale therapie) is de basis van het behandeltraject tegen buikpijnklachten. Aanvullend worden soms andere therapieën ingezet, zoals een diëtist of fysiotherapie. Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de behandeling is het meestal zo dat de cliënt op een behandelbank ligt en de therapeut met behulp van zachte handgrepen de weefsels beïnvloedt.

Dit vindt in het buikgebied plaats maar ook op andere plaatsen die in verbinding staan met de buik. Een viscerale behandeling is meestal pijnloos, soms kan het wat gevoelig zijn in gebieden waar sprake is van ernstige (chronische) klachten.  

053 - 7920016 (Twente)

0544 - 793001 (Achterhoek)