Wat doet… de fysiotherapeut?

Het menselijk lichaam kan bewegen dankzij een verbazingwekkend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten. Hierdoor kunnen we lopen, staan, springen, bukken en nog veel meer. Tenminste, als alles gezond werkt. Wanneer dit niet het geval is, dan is de fysiotherapeut de aangewezen deskundige om te achterhalen waar klachten aan het bewegingsapparaat vandaan komen, en deze te behandelen.

Bij het oplossen van buikpijnklachten zul je waarschijnlijk niet direct aan een fysiotherapeut denken. Toch kan fysiotherapie soms bijdragen aan het verhelpen van de klachten. Binnen het lichaam zijn de organen, spieren, gewrichten en andere onderdelen op talloze wijzen met elkaar verbonden. Het kan dus zijn dat de oorzaak voor een buikpijnklacht op een heel ander terrein ligt. Zo kan een blokkade in de onderrug uitstralende pijn naar de buik veroorzaken. En als er hoger in de rug een blokkade zit, kan dit bijvoorbeeld zorgen voor maagzuurproblemen.

Als uit de intake of tijdens de viscerale behandeling blijkt dat het bewegingsapparaat (dus de botten, spieren en gewrichten) een mogelijke rol speelt bij de buikpijnklachten, dan zal de fysiotherapeut worden ingeschakeld. Onze fysiotherapeuten zullen met name aandacht hebben voor bijzonderheden in de bot- en peesstructuren. Daarnaast zal er gekeken worden of er sprake is van beperkingen in de beweeglijkheid die een rol kunnen spelen bij de buikpijnklachten.

De behandeling

Een behandeling bij de fysiotherapeut duurt ongeveer 30 minuten per keer. Tijdens de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van je klachten, door te onderzoeken en je vragen te stellen. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een behandelplan op en spreekt dit met je door. In de meeste gevallen is dit een advies op maat op basis van de richtlijnen die de beroepsgroep heeft opgesteld.

 

053 - 7920016 (Twente)

0544 - 793001 (Achterhoek)